
ESG en de collectieve actie, een gouden combinatie?
Momenteel zijn drie letters hot topic binnen het bedrijfsleven: ESG (Environmental, Social & Governance). Vanwege de opmars van ESG ontstaan er ook zogenoemde ‘ESG-geschillen’, zoals de rechtszaken van Urgenda tegen de Nederlandse Staat en Milieudefensie tegen Royal Dutch Shell. In beide zaken is succesvol, door middel van collectieve acties, een verantwoord klimaatbeleid afgedwongen. Met de invoering van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (‘WAMCA’) in 2020 is het nu mogelijk om collectief schadevergoeding te vorderen. Echter, in een collectieve actie tegen TikTok illustreert de rechtbank Amsterdam de complexiteit van het kwantificeren van schadeclaims, hetgeen mogelijk ook invloed heeft op ESG-geschillen.
ESG-geschillen
Volgens het Grantham Institute zijn er tot 31 mei 2022 wereldwijd 2.002 rechtszaken geweest met betrekking tot klimaatverandering.1 Hiervan hebben in ieder geval twee spraakmakende zaken in Nederland plaatsgevonden, namelijk de Urg...
Voor het lezen van dit artikel is een abonnement nodig. Login of vraag een abonnement aan.
Geen abonnement?
Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van ESGL kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.
Neem een abonnementKeywords
Auteur(s)
